Du som är personlig assistent gör det möjligt för en annan människa att leva sitt liv så som den personen önskar. Personlig assistans är inte vård, du ska inte sköta om eller ta hand om. Du är med och gör samhället mer jämlikt. 
 
Vad du gör på jobbet beror på vem du jobbar med. Du måste kunna anpassa dig efter din arbetsplats. Vissa personliga assistenter måste kunna utstråla lugn. Vissa personliga assistenter är någons armar, händer eller fötter.
 

Vem ska jag jobba med?

Den du jobbar med är din närmaste chef i STIL - din arbetsledare. Du får inte bestämma över din arbetsledare. Din arbetsledare behöver stöd och service i sin vardag. Din arbetsledare bestämmer över din lön, ditt schema och när du får semester. Ibland har arbetsledaren stöd från en medarbetsledare.

Hur är en bra personlig assistent?

Många vill visa sig duktiga genom att göra så mycket de kan på jobbet. Men en bra personlig assistent kan lyssna och vänta. Fråga din arbetsledare istället för att gissa vad du ska göra. Du och dina vänner gör olika. Ni städar olika mycket hemma, tycker om olika kläder och lagar mat på olika sätt. När du jobbar som personlig assistent måste du göra på det sätt som din arbetsledare tycker passar bäst.

Kan jag bli personlig assistent?

Du måste ha fyllt 18 år för att arbeta som personlig assistent. Under fliken Lediga jobb hittar du alla jobb i STIL.

Behöver personliga assistenter utbildning?

Vad du behöver kunna beror på vem du ska jobba med. Om du behöver särskild utbildning för ett jobb så får du det på jobbet. Det viktigaste är din personlighet. Din arbetsledare väljer dig till jobbet för att du passar bäst. Vissa arbetsledare vill att assistenterna ska ha en viss utbildning. Många ser det som en fördel om du har jobbat inom till exempel hotell eller restaurang, eller något annat som inte är vård.

Vad får jag som personlig assistent i STIL?

STIL har lång erfarenhet som arbetsgivare. Vi ger dig som anställd bra villkor och förmåner. Hos STIL kan du känna dig trygg i din anställning.

Kollektivavtal

Kollektivavtalet i STIL är mellan arbetsgivarorganisationen Fremia och fackförbundet Kommunal. Kollektivavtalet betyder till exempel att du får reglerad OB-ersättning. I kollektivavtalet finns också regler för hur din lön ska bestämmas. I STIL har vi individuell lönesättning enligt lönekriterier. Det är arbetsledaren som bestämmer din lön utifrån dessa.

Möjlighet till utbild​ning

STILs kurser är ibland öppna för assistenter. Du kan också gå en utbildning ordnad av någon annan än STIL. Det är din arbetsledare som bestämmer vilken utbildning du ska gå.

Friskvårdsbidrag

​Du som jobbar enligt schema (inte du som har anställning per arbetad timme) och har varit anställd i STIL i minst 3 månader kan få friskvårdsbidrag för upp till 3 000 kr per år.

Tjänstepension och avtalsförsäkringar 

I kollektivavtalet som gäller assistenter i STIL finns det försäkringar kring sjukdom, arbetsskada, avgångsbidrag, dödsfall, utlandstjänstgöring, tjänstepension och försäkring vid föräldraledighet. Pensionsvalet administrerar avtalsförsäkringarna KAP (KFO-LO). Hör av dig dit för att göra val kring din tjänstepension, Kooperationens avtalspension (KAP).

Hur gör jag för att bli personlig assistent?

Arbetsledare i STIL väljer själva vem som ska börja jobba som assistent. Du hittar lediga jobb i menyn.

Artikel uppdaterad:
2023.03.04

Dokument