I lördags, 4 mars, gick funktionsrättsaktivisten och Independent Living-pionjären Judy Heumann bort. Hon var bland annat med och drev igenom ADA (Americans with Disabilities Act – en amerikansk funktionsrättslagstiftning) och jobbade som rådgivare för både Bill Clinton och Barack Obama.

Judy har haft en enorm – och avgörande - betydelse för IL-rörelsen över hela världen. I över femtio år har hon kämpat för varje individs rätt att leva ett självbestämt liv i samhället, oavsett funktionsförmåga.

Hon är också en av de personer som gjorde att STIL bildades. Som en av de inbjudna talarna till IL-konferensen i Stockholm 1983 inspirerade hon ett antal människor till att våga kämpa för rätten till personlig assistans och bildandet av STIL.

Vi har vid flera tillfällen haft äran att träffa, prata och samarbeta med Judy. Senast i webinarserien Handikapphajk 2020, där hon berättade om hur IL-rörelsen startade som en gräsrotsrörelse i USA.

- Det känns väldigt sorgligt och tomt att hennes viktiga röst har tystnat. Nu får vi som är kvar höja våra röster ännu mer så fort våra rättigheter kränks, varhelst i världen det sker, och fortsätta vandra på de inspirerande stigar som hon har brutit upp, säger Jonas Franksson, ordförande i STIL.

Tack för allt du gjort Judy, rest in power!

För mer om Judy:

Läs: Hennes självbiografi Being Heumann
Lyssna: Full rulles poddserie Pionjärerna, om IL-rörelsen, personlig assistans och pionjärerna bakom
Se: Dokumentären Crip Camp på Netflix, om hur IL-rörelsen i USA startade och förändrade livet för så många människor
Här kan du läsa Adolf Ratzkas minnesord.

Bild: Getty images