Vaccinering

Vaccinationen mot covid-19 har börjat komma igång. Folkhälsomyndigheten har tagit fram en nationell prioriteringsordning. Enligt den ska assistansanvändare och personliga assistenter få vaccin med början i februari.

Vissa regioner vaccinerar dock i en annan ordning. De har redan börjat vaccinera assistansanvändare och personliga assistenter. SVT har gjort en sammanställning, men du kan också hitta Information om planeringen i din region på 1177.se.

STIL arbetar kontinuerligt med att få fram ny information om vaccineringen av dig som arbetsledare och dig som personlig assistent. Vi informerar när vi vet något.

Region Stockholm

Arbetsledare

Du som är arbetsledare kommer att vaccineras på din vårdcentral. Arbetet med detta har kommit olika långt i de olika kommunerna i regionen.

Stockholm Stad: STIL har den 18 januari skickat ut en samtyckesblankett som du som arbetsledare ska skriva under och skicka till din stadsdel. Kommunen lämnar därefter över dina uppgifter till regionen/vårdcentralen. De kontaktar dig när det är din tur. Vi vet inte hur lång tid det tar. 

Personliga assistenter

Region Stockholm är en av de regioner som kommit igång med vaccineringen av personliga assistenter. STIL har mejat information om detta till både arbetsledare och personliga assistenter i regionen:

OBS! Du som personlig assistent måste ha med dig intyget du fick från STIL samt vaccinationskortet du fick av VaccinDirekt även andra gången du går dit. 

Mer om vaccinet

Det finns flera vaccin mot covid-19. I Sverige är än så länge två vaccin godkända; Comirnaty (Pfizer/BioNTech) och Covid-19 vaccine Moderna (Moderna)

Vilket vaccin just du får kan inte STIL veta. Det måste du fråga mottagningen som ska vaccinera dig.

För båda vaccinen gäller två doser med 3-4 veckors mellanrum innan det ger ett skydd på cirka 95 procent.

Hos Läkemedelsverket hittar du mer information, exempelvis bipackssedel, om respektive vaccin. Där kan du också rapportera eventuella biverkningar. 

Krisinformation.se har sammanställt vanliga frågor och svar om vaccinet.

Folkhälsomyndigheten har en sida med information om vaccinet på olika språk.

Tänk på att: 

  • Om du nyligen tagit någon annan vaccination, till exempel mot vanlig influensa, måste du vänta i två veckor innan du tar vaccinet mot covid-19.
  • Vaccinet kan ge en del biverkningar, som förkylningssymptom. Det är omöjligt att veta om det är biverkning eller faktisk sjukdom. Om du till exempel får feber måste du därför vara hemma och beställa ett covid-19-test. Det är därför bra att inte alla anställda tar vaccinet samtidigt så att det blir svårigheter att bemanna. 
  • Ingen kan tvinga någon att ta vaccin, det står i grundlagen, men det är rekommenderat. Inom personlig assistans är arbetsledare och personlig assistent väldigt nära varandra, vilket gör det ännu viktigare för att smittspridningen ska kunna stoppas. Om du känner en osäkerhet så ska du som personlig assistent prata med din arbetsledare så att ni gemensamt kan komma fram till en lösning. Ni kan ta kontoret till hjälp. 
  • Även om man har fått vaccin ska man fortsätta följa rekommendationerna och vara hemma när man är sjuk. Inget vaccin ger hundraprocentigt skydd.  
  • Det förekommer bedrägeriförsök med erbjudande om vaccination. Var noga med att kontrollera vem som är avsändare/ringer och att informationen stämmer. Använd aldrig ditt BankId utan att vara säker på att du loggar in på rätt ställe. Vaccinationen mot covid-19 är gratis. Om någon vill ha betalt är det bedrägeri. Kontakta STIL om du är osäker. Allt bedrägeri ska polisanmälas.
Artikel uppdaterad:
2021.01.20