Skydda dig mot smitta

Många av STILs arbetsledare, och en del av våra anställda, tillhör riskgruppen. Med det menas att det är större risk att bli smittad och/eller allvarligt sjuk och behöva mer avancerad vård än för den som inte tillhör riskgruppen. Därför är det viktigt att vi alla försöker skydda oss själva mot smitta, för att hindra att smittan sprids till dem. Dessutom blir det svårt att ha tillräcklig bemanning om många blir smittade.

Tvätta händerna!

Det allra viktigaste för att förhindra smitta är att vara noga med att tvätta händerna med tvål och varmt vatten. Gör det ofta och länge. Tvålen behöver sitta på huden minst 20 sekunder för att göra någon nytta. Region Stockholm beskriver på 1177.se hur man gör på bästa sätt. Bland annat finns en film och en affisch du kan skriva ut som påminnelse: Tvätta händerna 

Har du inte tillgång till tvål och vatten kan du använda handsprit. För att den ska fungera behövs en riklig mängd, 2-3 pump. Men använd alltid tvål och vatten när det finns.

Det är svårt att få tag i handsprit idag. Ibland dyker det upp på apoteken. Be personer i din närhet att hålla utkik och köpa om de hittar. Du kan också göra egen om det krisar. Organic makers har ett recept och även nödvändiga ingredienser: Gör egen återfuktande handdesinfektion. Detta recept har en tillräckligt hög alkoholhalt och bygger på recepten världshälsoorganisationen WHO har tagit fram. Använd inga andra recept.

Hygienshoppen har lång väntetid när du beställer handsprit. Om det inte går att beställa via hemsidan kan du kontakta kundtjänst och fråga om de har flaskor på lager. Ett annat tips är är följa Hygienshoppens sida på Facebook

Det är också viktigt att du:

  • Undviker att röra ansiktet. Coronaviruset kommer in i kroppen via slemhinnor som ögon, näsa och mun.
  • Nyser och hostar i armvecket. Eller i en pappersnäsduk som du sedan slänger.

Annat du kan göra

  • Undvik större folksamlingar, och begränsa dina sociala kontakter i största allmänhet.
  • Res bara om det är nödvändigt. Det gäller även resor inom Sverige
  • Om du som arbetsledare arbetar, gör det hemifrån om du kan.
  • Gå, cykla eller kör egen bil istället för att åka kollektivtrafik.
Artikel uppdaterad:
2020.03.27

Länkar