Säkra din bemanning

De senaste veckorna har Folkhälsomyndigheten kommit med många rekommendationer och regeringen har tagit en rad beslut. Den som har lättare tecken på förkylning eller luftvägsinfektion ska vara hemma. Karensavdraget är borttaget och det krävs inte längre läkarintyg för den som är sjuk förrän från dag 21. Dag 15 ska man dock sjukanmäla sig till Försäkringskassan. De som kan uppmanas jobba hemma och förskolor och skolor skickar hem barn som hostar eller nyser.

Många assistenter kommer därför att vara sjuka eller hemma med sina barn den närmaste tiden. För att lösa bemanningen har vi följande råd:

 • Skriv timavtal med personer som kan hoppa in hos dig så fort som möjligt. Speciellt viktigt är det för barn med assistans eftersom behövs ett utdrag ur belastningsregistret innan en ny assistent kan anställas. För att hitta dessa personer kan du:
  • Kolla med gamla assistenter om de kan tänka sig att hoppa in.
  • Höra efter med personer i ditt nätverk, till exempel familj eller vänner och bekanta. Det är alltid lättare med någon man redan känner även om hen i vanliga fall inte brukar jobba. 
  • Titta regelbundet under inkomna intresseanmälningar i ReachMee. Många personer som arbetar inom hotell, restaurang, service och kultur är arbetslösa på grund av att evenemang och aktiviteter ställs in och stängs ner på grund av viruset. STIL har annonser ute om att lägga in intresseanmälningar på ReachMee. 
  • Skriv förfrågningar i sociala medier. 
  • Samarbeta med andra arbetsledare du känner. Kanske kan ni bygga upp en gemensam grupp av vikarier.
 • Förbered en telefonlista på assistenter som kan hoppa in på dina pass. Det är bra att ha om du behöver hjälp från kontoret eller från någon annan att ringa runt för att bemanna.
 • Enligt kollektivavtalet kan du göra schemaändringar med kort varsel eftersom en pandemi är speciell situation. Vissa saker behöver du kanske en väl inskolad assistent till, men i andra situationer spelar det mindre roll. Låt de inskolade assistenterna jobba när du bäst behöver dem. Försök att ha en dialog med dina assistenter för att hitta bra lösningar.

Du kommer kanske ställas inför många frågor och svåra situationer när det gäller bemanning nu. Hur funkar egentligen arbetstidslagen? Och hur är det med tjänstgöringsgraden? Kan jag använda nödfallsövertid? Frågorna är många och det finns inga generella svar. Vad som är bäst lämpat varierar. Det finns en del som det går att göra något åt och annat som inte går att lösa lika enkelt. Behöver du hjälp att veta hur du kan göra i din assistans så hör av dig till din arbetsledarpartner och/eller Claudio Palacios på schemastöd. Om du behöver akut hjälp när kontoret är stängt, ring jourtelefonen 070-750 85 91.

En del kommuner hör av sig till STIL och frågar efter arbetsledarnas kvalitetskontrakt. De gör det för att vara förberedda på om de av något skäl behöver ta över en assistans, till exempel om det inte alls går att lösa bemanningen. STIL svarar kommunerna att vi inte lämnar ut personliga uppgifter om arbetsledare. Men om du som arbetsledare vill att vi gör det när det gäller dig, så ska du kontakta din arbetsledarpartner.

Artikel uppdaterad:
2020.03.27