Säkra din bemanning

Assistenter som är sjuka ska inte jobba. Det räcker det med att assistenten har små tecken på sjukdom för att hen ska vara hemma. Karensavdraget är borttaget. Reglerna för läkarintyg för coronarelaterad sjukdom har ändrats. Läs mer nedan eller på sidan Till dig som arbetar som personlig assistent.

För att lösa bemanningen om många assistenter är sjuka så har vi följande råd:

 • Skriv timavtal med personer som kan hoppa in hos dig så fort som möjligt. Speciellt viktigt är det för barn med assistans eftersom behövs ett utdrag ur belastningsregistret innan en ny assistent kan anställas. För att hitta dessa personer kan du:
  • Kolla med gamla assistenter om de kan tänka sig att hoppa in.
  • Höra efter med personer i ditt nätverk, till exempel familj eller vänner och bekanta. Det är alltid lättare med någon man redan känner även om hen i vanliga fall inte brukar jobba. 
  • Titta regelbundet under inkomna intresseanmälningar i ReachMee. Många personer som arbetar inom hotell, restaurang, service och kultur är arbetslösa på grund av att evenemang och aktiviteter ställs in och stängs ner på grund av viruset. STIL har annonser ute om att lägga in intresseanmälningar på ReachMee. 
  • Skriv förfrågningar i sociala medier. 
  • Samarbeta med andra arbetsledare du känner. Kanske kan ni bygga upp en gemensam grupp av vikarier.
 • Förbered en telefonlista på assistenter som kan hoppa in på dina pass. Det är bra att ha om du behöver hjälp från kontoret eller från någon annan att ringa runt för att bemanna.
 • Enligt kollektivavtalet kan du göra schemaändringar med kort varsel eftersom en pandemi är speciell situation. Vissa saker behöver du kanske en väl inskolad assistent till, men i andra situationer spelar det mindre roll. Låt de inskolade assistenterna jobba när du bäst behöver dem. Försök att ha en dialog med dina assistenter för att hitta bra lösningar.

Ändra schemat

Du kommer kanske ställas inför många frågor och svåra situationer när det gäller bemanning nu. Hur funkar egentligen arbetstidslagen? Och hur är det med tjänstgöringsgraden? Kan jag använda nödfallsövertid? Frågorna är många och det finns inga generella svar. Vad som är bäst lämpat varierar. Det finns en del som det går att göra något åt och annat som inte går att lösa lika enkelt. Behöver du hjälp att veta hur du kan göra i din assistans så hör av dig till din arbetsledarpartner och/eller Claudio Palacios på schemastöd. Om du behöver akut hjälp när kontoret är stängt, ring jourtelefonen 070-750 85 91.

Frågor från kommunen

Om en kommun skulle höra av sig till STIL och fråga efter till exempel kvalitetskontrakt för att vara förberedda på om de av något skäl behöver ta över en assistans, så lämnar vi inte ut personliga uppgifter om arbetsledare. Men om du som arbetsledare vill att vi gör det när det gäller dig, så ska du kontakta din arbetsledarpartner.

Karensavdrag och läkarintyg

Personer som är sjukskrivna kan begära ersättning för karensavdraget från Försäkringskassan. Det har regeringen bestämt och det gäller fram till den 30 september. Det krävs inte heller läkarintyg för den som är sjuk förrän från dag 21. Dag 15 ska dock arbetsgivaren sjukanmäla arbetstagaren till Försäkringskassan. Eftersom STIL inte får in några läkarintyg måste du som arbetsledare anmäla att du har en sjuk assistent till STILs kontor. Läs mer om allt detta på Försäkringskassans coronasida

Det här gäller för den som är sjukskriven på heltid. Assistenter som är sjukskrivna på deltid behöver fortfarande ett läkarintyg från och med dag 8. Det är bra att de kontaktar Försäkringskassan för att få veta vad som gäller för just dem.

Tillfällig ersättning för personer i riskgrupp

Personer som tillhör en riskgrupp ska kunna få ersättning från Försäkringskassan. Det gäller personer som inte kan jobba för att de riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19, och som inte kan jobba hemifrån. Det bestämde regeringen i slutet av juni och den som är i en riskgrupp kan få ersättningen tiden 1 juli–30 september. Läs mer på Försäkringskassans coronasida

Om du har frågor om hur det kan påverka dig eller dina assistenter, kontakta då din arbetsledarpartner.

Artikel uppdaterad:
2020.06.26

Länkar