Många av STILs arbetsledare, och en del av våra anställda, tillhör riskgruppen. Därför är det viktigt att vi alla försöker skydda oss mot smitta.

Informera assistenterna

Se till att hålla dina assistenter informerade om hur du vill att de agerar. Du kan exempelvis:

 • Påminna dem om hygienrutiner.
 • Om du vill, ge dem rätt att bryta tystnadsplikten gentemot sjukvården. Skriv ner vad de får säga.
 • Om du tillhör riskgrupp, förklara vad det innebär och vilka konsekvenser det kan få om du blir smittad.
 • Ta reda på om någon av dina assistenter tillhör riskgruppen.
 • Känner du dig orolig, berätta det för dem. 

Om din assistent blir sjuk

Om din assistent känner av symtom på covid-19 eller blir sjuk under ett pass så behöver du ringa in en annan assistent. Kontakta också din arbetsledarpartner eller ring STILs jourtelefon, 070-750 85 91. Så länge assistenten är kvar hos dig behöver hen använda skyddsutrustning. De behöver också vara noga med att tvätta händerna och följa andra basala hygienrutiner.

Bestäm vilka arbetsuppgifter assistenten inte ska göra under tiden hen är kvar hos dig. Så långt det går ska assistenten inte vara nära dig eller göra andra saker som kan föra smittan vidare. Var också försiktig när assistenten slutar så att hen inte smittar assistenten som börjar. Om det är möjligt kan du själv använda skyddsutrustning också.

Test för covid-19

Testningen går till på olika sätt i olika regioner, läs mer på 1177.se. Testningen är frivillig men Folkhälsomyndigheten rekommenderar att den som har symtom testar sig.

Personliga assistenter ska fortfarande testa sig om de har symtom – oavsett om de är vaccinerade eller inte. Folkhälsomyndigheten rekommenderar dem som bland annat arbetar inom ”LSS-verksamhet” att fortsätta testa sig vid symtom, trots att andra vaccinerade inte behöver göra det efter den 1 november.

Test efter utlandsresa

Råden om att testa sig efter utlandsresa togs bort den 1 oktober. Men tänk på hur du vill att assistenterna gör och prata med dem om det. Behöver du stöd så kan du alltid kontakta din arbetsledarpartner.

  Så kan du skydda dig

  • Ha handsprit hemma. Tvätta händerna och ta för vana att sprita händerna regelbundet.
  • Ha skyddsutrustning hemma. Skyddsutrustning är andningsskydd, visir, förkläden i plast, engångshandskar, som behöver bytas mellan olika moment. STIL hjälper dig att beställa hem skyddsutrustning om du behöver. Ta kontakt med din arbetsledarpartner.
  • Om du eller någon i din bostad är sjuk, eller misstänkt sjuk, i covid-19 så behöver dina assistenter använda andningsskydd tillsammans med visir. Andningsskydden heter FFP2 skyddsmask och finns hos Hygienshoppen. Vädra ofta och tänk på att hålla avstånd från varandra i den mån det går.
  • Prata med dina assistenter om och när du vill att hen har visir eller annan skyddsutrustning för att skydda dig från att bli smittad. Fundera på hur du vill ha det för att du ska känna dig trygg.

  Mer om skyddsutrustning

  Socialstyrelsen har samlat information om hur man hindrar smittspridning och hur skyddsutrustning ska användas. Den riktar sig till framför allt till vården. Det finns också en webbutbildning om smittspridning och skyddsutrustning. Den är öppen för alla men man behöver skapa ett konto för nå utbildningen. Den kan vara bra att dina assistenter går den om de måste använda skyddsutrustning.

  Du kan beställa skyddsutrustning på Hygienshoppen. Om det du vill ha inte finns på Hygienshoppen så kan du beställa eller köpa på något apotek och redovisa kvittona för det till STIL.

  Här finns mer information om skyddsutrustning.

  Tänk också på att:

  • Det allra viktigaste för att förhindra smitta är att vara noga med att tvätta händerna med tvål och varmt vatten. Tvålen behöver sitta på huden minst 20 sekunder för att göra någon nytta. Har du inte tillgång till tvål och vatten kan du använda handsprit.
  • Undvika att röra ansiktet. Coronaviruset kommer in i kroppen via slemhinnor som ögon, näsa och mun.
  • Nys och hosta i armvecket. Eller i en pappersnäsduk som du sedan slänger.
  Artikel uppdaterad:
  2021.10.20

  Länkar