Självbestämmandekompassen

En kompass i blått och rött.

Självbestämmandekompassen är en metod i STIL. Alla kan göra en egen självbestämmandekompass. Det ska leda till att den personliga assistansen gör det möjligt för dig som arbetsledare att leva ett eget liv där du kan och får fatta egna beslut med stöd av personliga assistenter, medarbetsledare och god man.

Det finns flera delar i självbestämmandekompassen:

Utbildning

I en utbildning får du lära dig vad som kan vara viktigt för att du ska kunna bestämma mer. Utbildningen bygger på erfarenheter från många arbetsledare, medarbetsledare, personliga assistenter, gode män och från forskning.  Dina personliga assistenter och din medarbetsledare kan också gå utbildningen. Alla som du vill, kan gå utbildningen.

Handledning

I handledning träffas du och handledaren för att prata om vad som är viktigt för att du ska kunna bestämma själv. Om du vill kan du ha med dig medarbetsledare, god man och assistenter i handledningen. Ibland kan inte arbetsledaren vara med och då kan medarbetsledare, god man och assistenter få handledning istället.

Att göra en självbestämmandekompass

I verktyget Självbestämmandekompassen skriver du som arbetsledare upp vad du vill att assistenterna ska göra och säga för att du ska kunna bestämma i ditt liv. Det kan vara saker du gillar eller ogillar. Det finns en mall och en instruktion för hur du kan göra en egen självbestämmandekompass. Du bestämmer vad som ska stå i din självbestämmandekompass.

Om du hellre vill skriva vad du behöver för ett självbestämt liv i din arbetsbeskrivning går det också bra.

Hur går det till?

Självbestämmandekompassen anpassas till varje enskild arbetsledare och kan läggas upp på olika sätt. När vi träffas första gången planerar vi tillsammans hur arbetet kan göras i just din assistans. Man kan göra en liten förändring eller så kan man planera för ett mer omfattande utvecklingsarbete. Det är du som arbetsledare som bestämmer.

Artikel uppdaterad:
2018.03.23