Assistenter som är sjuka ska inte jobba. Det räcker det med att assistenten har små tecken på sjukdom för att hen ska vara hemma. 

  Läkarintyg från dag 15

  Reglerna för när läkarintyg krävs har ändrats. Om din assistent blivit sjuk den 19 januari eller därefter behöver hen lämna läkarintyg först från den femtonde sjukdagen. Det här kommer troligen att gälla fram till den 31 mars.

  Smittbärarpenning från den 27 december

  Från den 27 december behöver dina assistenter inte ha läkarintyg från första dagen de är sjuka för att få smittbärarpenning. Det gäller fram till den 31 mars 2022 och syftet är att ingen ska gå till jobbet med symtom. Läs mer på Försäkringskassans coronasida.

  Munskydd och ersättning för karensdag från 8 december

  Från den 8 december återkommer flera rekommendationer. Det handlar bland annat om att ha munskydd i kollektivtrafiken om det inte går att undvika trängsel och att hålla avstånd på offentliga platser. De som är sjuka och hemma från jobbet kan få ersättning från Försäkringskassan för den första sjukdagen (karensdagen). Flera andra corona-ersättningar kommer tillbaka, till exempel riskgruppsersättning och smittbärarpenning. De kommer att gälla fram till 31 mars 2022. Titta på Försäkringskassans coronasida vilka du kan ansöka om och hur du gör det.

  Ändra schemat

  Hur funkar egentligen arbetstidslagen? Och hur är det med tjänstgöringsgraden? Kan jag använda nödfallsövertid? Det finns sällan generella svar. Vad som är bäst lämpat varierar. Behöver du hjälp att veta hur du kan göra i din assistans så hör av dig till din arbetsledarpartner och/eller Claudio Palacios på schemastöd. Om du behöver akut hjälp när kontoret är stängt, ring jourtelefonen 070-750 85 91.

  Råd om bemanning

  För att lösa bemanningen om många assistenter är sjuka så har vi några råd till dig:

  • Skriv timavtal med personer som kan hoppa in hos dig. För att hitta dessa personer kan du:
   • Kolla med gamla assistenter om de kan tänka sig att hoppa in.
   • Höra efter med personer i ditt nätverk, till exempel familj eller vänner och bekanta. 
   • Titta regelbundet under inkomna intresseanmälningar i ReachMee.
   • Skriv förfrågningar i sociala medier. 
   • Samarbeta med andra arbetsledare du känner. Kanske kan ni bygga upp en gemensam grupp av vikarier.
  • Förbered en telefonlista på assistenter som kan hoppa in på dina pass. Det är bra att ha om du behöver hjälp från kontoret eller från någon annan att ringa runt för att bemanna.
  • Enligt kollektivavtalet kan du göra schemaändringar med kort varsel eftersom en pandemi är speciell situation. Vissa saker behöver du kanske en väl inskolad assistent till, men i andra situationer spelar det mindre roll. Låt de inskolade assistenterna jobba när du bäst behöver dem. Försök att ha en dialog med dina assistenter för att hitta bra lösningar.
  Artikel uppdaterad:
  2022.01.26

  Länkar