Om du som arbetsledare har symtom eller smitta

Smittspridningen finns kvar men covid-19 räknas inte längre som en samhällsfarlig sjukdom. Det är fortfarande viktigt att vaccinera sig.

Här är några råd till dig:

  • Ha handsprit hemma. Tvätta händerna och ta för vana att sprita händerna regelbundet.
  • Fundera på hur du vill ha det för att du ska känna dig trygg. Påminn dina assistenter om hur de ska använda skyddsutrustningen. Prata med dina assistenter om och när du vill att de använder skyddsutrustning.
  • Ha skyddsutrustning hemma. Skyddsutrustning är andningsskydd, visir, förkläden i plast, engångshandskar, som behöver bytas mellan olika moment. STIL hjälper dig att beställa hem skyddsutrustning om du behöver. Ta kontakt med din arbetsledarpartner.
  • Om du blir akut sjuk i eller har misstänkt covid-19 och inte har skyddsutrustning så kan STIL buda skyddsutrustning hem till dig. Kontakta något av STILs kontor. Är någon som du bor med sjuk så behöver du också kontakta din arbetsledarpartner som då hjälper till med riskbedömning.
  • Om du har symtom eller konstaterad coronasmitta så behöver du kontakta din arbetsledarpartner eller växeln på STILs kontor snarast. Då måste vi tillsammans hitta lösningar på bemanning och arbetsmiljö kopplat till smittorisken. När kontoret är stängt, ring jourtelefonen 070-750 85 91.
  • Är du eller någon i din bostad är sjuk, eller misstänkt sjuk, i covid-19 så behöver dina assistenter använda andningsskydd tillsammans med visir. Andningsskydden heter FFP2 skyddsmask och finns hos Hygienshoppen. Vädra ofta och tänk på att hålla avstånd från varandra i den mån det går.

Om skyddsutrustning ​

Skyddsutrustning är andningsskydd, visir, förkläden i plast, engångshandskar, som behöver bytas mellan olika moment. Du kan beställa skyddsutrustning på Hygienshoppen. Om det du vill ha inte finns på Hygienshoppen så kan du beställa eller köpa på något apotek och redovisa kvittona för det till STIL. STIL kan hjälpa dig att beställa hem skyddsutrustning om du behöver. Ta kontakt med din arbetsledarpartner.

Om du eller någon i din bostad är sjuk, eller misstänkt sjuk, i covid-19 så behöver dina assistenter använda andningsskydd tillsammans med visir. Andningsskydden heter FFP2 skyddsmask och finns hos Hygienshoppen. Vädra ofta och tänk på att hålla avstånd från varandra i den mån det går.

Socialstyrelsen har samlat information om hur man hindrar smittspridning och hur skyddsutrustning ska användas. Den riktar sig till framför allt till vården. Det finns också en webbutbildning om smittspridning och skyddsutrustning. Den är öppen för alla men man behöver skapa ett konto för nå utbildningen. Den kan vara bra att dina assistenter går den om de måste använda skyddsutrustning.

Här finns mer information om skyddsutrustning.

Artikel uppdaterad:
2022.04.01