"Vi måste mobilisera i både det stora och lilla"

Porträtt av Annika Teasler

Annika Taesler är journalist och författare och medlem i STIL. I höstas gav hon ut den självbiografiska romanen ”Ända in i märgen”. I september har hon hållit två fullsatta föreläsningar i Stockholm om sitt liv efter olyckan för 14 år sedan. Hon har också börjat publicera bilder och texter på Facebook och Instagram om livet med personlig assistans under #meränbaraöverleva.

Hur kom det sig att du började med #meränbaraöverleva?

Det är på grund av den politiska utvecklingen som den ser ut idag. Vi måste alla börja mobilisera oss. Det gäller både i det stora och lilla perspektivet, vi måste börja synas, annars kommer krafter som motverkar oss att ta över. Det är knappast någon hemlighet att den personliga assistansen är under stark press. Det jag tror håller på att ske just nu är en allt snabbare avhumanisering av folk.

Vi går snart in i en valrörelse så det fanns så klart också en tanke med att börja med projektet i september. Visst behöver man diskutera utredningar och budgetar, men det är inte där jag kan bidra mest. Som författare kan jag berätta vad personlig assistans faktiskt innebär och betyder för oss som lever med den.

Du är medlem i STIL. Vad betyder Independent Living för dig?

Independent Living är min rätt att vara den jag är och leva mitt liv som jag vill. Mina bra och dåliga sidor. Personligen har jag aldrig kunnat förlika mig med att mina möjligheter ska förändras på grund av något som hände för hundra år sen. Jag har väl aldrig drömt om att bli president i USA, men jag kan inte förstå varför min rätt att bestämma över mitt liv ska inskränkas för att jag trillade av en häst lite tokigt.

Har du något nytt på gång?

Jag kör på #meränbaraöverleva fram till valet. Jag håller också på att skriva något nytt – och nej, det är inte en fortsättning på självbiografin som alla frågar!

Artikel uppdaterad:
2017.09.27