Varför vill inte regeringen vaccinera oss och våra personliga assistenter?

bild på corona-virus

Vi som har personlig assistans och våra personliga assistenter kommer inte tillhöra de första att vaccineras mot covid-19 nästa år. Vi tillhör riskgrupp, men varför har regeringen glömt bort oss?

När regeringen höll presskonferens tillsammans med Folkhälsomyndigheten idag stod det klart att assistansberättigade och personliga assistenter inte finns med bland dem som ska vaccineras först.

– Vi är många som invaggats i tron att all personer inom all LSS-verksamhet – däribland personlig assistans – ska tillhöra en av de första grupperna. Men vi finns inte med någonstans på listan över de som ska vaccineras först, säger Jessica Smaaland, politisk sekreterare på assistanskooperativet STIL.

– Det är mycket upprörande. Många personer med personlig assistans är särskilt utsatta när det gäller covid-19. Våra assistenter är mycket nära oss under en lång tid varje dag, ibland dygnet runt. Vi får oftast assistans med sådant som kräver att assistenten är precis tätt intill. Vi har heller ingen möjlighet att begränsa den sociala kontakten även om vi hade velat.

–  Det är absurt att anhöriga till personer med hemtjänst verkar vara högre prioriterade än vad vi är, säger Jessica Smaaland.

STIL ser en upprepning av beslut som togs i våras. Då glömdes LSS och personlig assistans bort när det handlade om att prioritera testning av sjuk personal.

– Vi ser en stor risk att det kommer ske igen med följder som kan bli katastrofala. Vi hoppas att detta bara är en redigeringsmiss och att det snart kommer ett klargörande, säger Jessica Smaaland.

Artikel uppdaterad:
2021.02.04