Utbildning för personliga assistenter på nätet

En av STILs arbetsledare pysslar med hjälp av sin asssitent.

Första veckan i juli släpper STIL en webbaserad utbildning för personliga assistenter. Det är en grundläggande utbildning som följer Socialstyrelsens krav på vad assistenter behöver veta.

- Förutom den här kursen är det mycket mer som en personlig assistent behöver veta, säger Åsa Strahlemo, utvecklingsstrateg på STIL. Men det är något assistenten måste lära sig på jobbet, av den som assistenten jobbar hos. Det är därför det heter personlig assistans.

Kursen är uppdelad i avsnitt med olika teman. Den går bland annat igenom tystnadsplikten, lagen om stöd och service och FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. 

Kursen följer Socialstyrelsens krav. Men förutom det tar den också upp vad det betyder att arbeta som personlig assistent, ens roll och ansvar.

säger Åsa Strahlemo.

Varje avsnitt slutar med en rad kontrollfrågor. För att få gå vidare måste den som går kursen ha svarat rätt på frågorna. Om man har svarat rätt kan man skriva ut ett diplom i PDF-format. Kursen är gratis och öppen för alla.
 

Artikel uppdaterad:
2017.06.22