STIL-priset 2017 till Emily Muthén

Emily Muthén

Varje år delar vi ut STIL-priset ”Hjärter Ess” till någon som synliggör frågor om antidiskriminering, tillgänglighet och medborgerligt likavärde. 2017 går STIL-priset Hjärter Ess till Emily Muthén, som står bakom Riksorganisationen Grunden.

Juryns motivering lyder:

Rätten till en utbildning som ger verktyg för att få ett jobb. Rätten att få lön för sitt arbete. Rätten att få tala för sig själv. Rätten att själv få bestämma över sitt liv. De flesta människor ser det som självklart.

Men för vissa av oss är kampen för självklarheter ständigt pågående. Årets STIL-pristagare har varit en ledstjärna i den kampen. Genom att kritisera särlösningar som till exempel särskolan och en segregerad arbetsmarknad. Genom att hela tiden upplysa om att alla ska få en rimlig lön för de jobb dom gör. Och genom att ha varit med och organiserat personer i riksföreningen Grunden, som givit personer som sällan blir lyssnade på en plattform att tala från.

För att ha fört en outtröttlig och tydlig kamp på ett sätt som även invecklingsstörda begriper, och för att ha satt ett skarpt ljus på en diskriminering som allt för länge har fått pågå i det tysta, tilldelas Emily Muthén 2017 års STIL-pris, Hjärter Ess.

Priset delas ut tisdagen den 12 december klockan 18.00 på Scandic Continental i Stockholm. 

Juryn för STIL-priset 2017: Hans von Axelsson, Myndigheten för delaktighet, Jonas Franksson, STIL -pristagare 2004 och styrelseledamot i STIL, Täppas Fogelberg, radiopersonlighet, Claes Hultling, VD Spinalis, Maria Dahl, ordförande i STIL, Veronica Kallander, medlem i STIL, Adolf Ratzka, verksamhetsledare Independent Living Institute och Wenche Willumsen, intressepolitisk samordnare på DHR.

Artikel uppdaterad:
2017.12.13

Länkar