Rest in power Judy Heumann

Judy är en vit äldre kvinna med kort, brunt hår och bruna ögon. Hon har röd tröja, rött läppstift, röda glasögon och skrattar mot kameran.

I lördags, 4 mars, gick funktionsrättsaktivisten och Independent Living-pionjären Judy Heumann bort. Hon var bland annat med och drev igenom ADA (Americans with Disabilities Act – en amerikansk funktionsrättslagstiftning) och jobbade som rådgivare för både Bill Clinton och Barack Obama.

Judy har haft en enorm – och avgörande - betydelse för IL-rörelsen över hela världen. I över femtio år har hon kämpat för varje individs rätt att leva ett självbestämt liv i samhället, oavsett funktionsförmåga.

Hon är också en av de personer som gjorde att STIL bildades. Som en av de inbjudna talarna till IL-konferensen i Stockholm 1983 inspirerade hon ett antal människor till att våga kämpa för rätten till personlig assistans och bildandet av STIL.

Vi har vid flera tillfällen haft äran att träffa, prata och samarbeta med Judy. Senast i webinarserien Handikapphajk 2020, där hon berättade om hur IL-rörelsen startade som en gräsrotsrörelse i USA.

- Det känns väldigt sorgligt och tomt att hennes viktiga röst har tystnat. Nu får vi som är kvar höja våra röster ännu mer så fort våra rättigheter kränks, varhelst i världen det sker, och fortsätta vandra på de inspirerande stigar som hon har brutit upp, säger Jonas Franksson, ordförande i STIL.

Tack för allt du gjort Judy, rest in power!

För mer om Judy:

  • Läs: Hennes självbiografi Being Heumann
  • Lyssna: Full rulles poddserie Pionjärerna, om IL-rörelsen, personlig assistans och pionjärerna bakom
  • Se: Dokumentären Crip Camp på Netflix, om hur IL-rörelsen i USA startade och förändrade livet för så många människor

Här kan du läsa Adolf Ratzkas minnesord.

Bild: Getty images

Artikel uppdaterad:
2023.03.07