Humorn som vapen, Bengt Elmén

Affisch på Bengt Elmén för hans utställning Humorn som vapen. Bakom affischen skymtar början på utställningen.

Den 18 september invigdes Bengt Elméns utställning Humorn som vapen på Huddinge Kulturhus. Utställningen består av över 150 satirteckningar, alla föreställande situationer som man som funkis kan vara med om i dagens Sverige. På invigningen talade även en annan Bengt, nämligen Bengt Westerberg. Utställningen kommer gå att besöka fram till och med den 15 oktober.

Dagen innan invigningen träffade Full rulle (en podcast av Tobias Holmberg och Emma Åstrand) Bengt Elmén för att prata om utställningen, hans konst och politik. Bengt berättade om sitt konstnärskap; vad som inspirerar honom och hur en tavla blir till, från ax till limpa. Genom konsten kan man sätta ord på förtryck och upplevelser man har som funkis, men det är viktigt att göra detta med en stor gnutta humor, menar Bengt.

Det finns ingenting som inte går att skapa satir kring, något som blir tydligt när man tittar på Bengts tavlor. Där finns kommentarer på allt från funkiskroppen, Försäkringskassan, (o)tillgänglighet i samhället och religion. I intervjun berättar Bengt om den positiva respons han brukar få, men inte utan undantag för kritik. Hans konst både roar och provocerar när den lyfter frågor om utanförskap, normer och vad det är att vara funkis.

Bengt målar inte bara tavlor. Han är också aktiv på TikTok, där han gjort succé med satir i videoformat. I skrivande stund har Bengt 300 000 följare.

Lyssna på Full rulles intervju med Bengt där poddar finns (eller på Full rulle, Spotify), och – om du har vägarna förbi Stockholm – gå på Bengts utställning på Huddinge Kulturhus innan den 15 oktober!

Artikel uppdaterad:
2021.09.23