Bedöm alla grundläggande behov i sin helhet

Andning ska räknas som ett grundläggande behov, enligt regeringens förslag till lagrådet. Eftersom sondmatning likställs med måltid enligt en dom från högsta förvaltningsdomstolen finns det ingen anledning att skriva in det som ett separat behov.
 

Regeringen skriver också att principen om integritetsnära karaktär fortfarande gäller, men att de anser att alla moment när det gäller andning och sondmatning ska räknas till grundläggande behov. De ska återkomma med ett sådant förslag.

– Det är absurt att regeringen fortsätter att bereda ett förslag som bara fokuserar på andning och sondmatning, säger Jonas Franksson, ordförande i STIL. Han tillägger att det är bra att regeringen åtgärdar det självklara – att andning ska ses som ett grundläggande behov.
 
Regeringen och dess samarbetspartier har ett unikt tillfälle att återställa lagstiftningen genom att skriva in i lagen att samtliga fem grundläggande behov ska ses i sin helhet, anser STIL.
 
– Vi utgår därför från att regeringen, Liberalerna och Centerpartiet gör som de har sagt innan riksdagsvalet, och återställer lagstiftningen. Att inte göra detta vore ett enormt svek mot alla de som har fått sitt liv begränsat, söndertrasat eller förstört de senaste åren, säger Jonas Franksson.
 
Tusentals personer har förlorat sin personliga assistans på grund av uppdelningen av grundläggande behov i integritetsnära delar under de senaste åren.
Artikel uppdaterad:
2019.05.30