Årets STIL-pris till Finn Hellman

Finn Hellman, svart t-tröja, glasögon med tjocka svarta bågar, kraftig ring i örat, sitter framåtlutad, skrattar

Finn Hellman, frilansjournalist och funktionshinderaktivist, är 2021 års STIL-pristagare. Han får priset för sitt mångåriga arbete för att uppmärksamma diskriminering. För att ”genom journalistik, film och politik fortsatt att belysa vårt självgoda samhälles otillgänglighet”.

STIL-priset delas ut måndagen den 6 december med början klockan 19.00, mer info nedan.

STIL-priset Hjärter Ess har delats ut varje år sedan 2004 för att uppmuntra de som synliggjort STILs hjärtefrågor: antidiskriminering, tillgänglighet och medborgerligt likavärde.

Det är en kamp som ofta sker i motvind och uppförsbacke. För att nå fram till en sällan intresserad omvärld krävs både uthållighet och mod, men också en förmåga att kunna vara pedagogisk, tydlig, humoristisk och orädd för okonventionella metoder.

Få personer personifierar detta så tydligt som årets STIL-pristagare. Under de senaste trettio åren har han tålmodigt och pedagogiskt uppmärksammat diskriminering var helst det har uppkommit.

Under 90-talet var han med och introducerade civil olydnad som arbetsmetod i funktionsrättsrörelsen, genom en rad uppmärksammade aktioner mot samhällets otillgänglighet. Aktioner som hjälpte till att sätta fart på tillgänglighetsarbetet och som utmynnade i planen ”Från patient till medborgare” som slog fast tydliga mål om att Sverige skulle vara tillgängligt 2010.

Tio år senare vet vi att det inte blev så mycket av den visionen i Sverige. Tillgängligheten har snarare fått en nedtonad roll de senaste åren.

Då är det lätt att resignera, men årets pristagare har genom journalistik, film och politik fortsatt att belysa vårt självgoda samhälles otillgänglighet. Han har bland annat uppmärksammat diskrimineringen av ledarhundsförare i Sverige och har under det senaste året påvisat den undermåliga kvaliteten i Myndigheten för tillgängliga mediers (MTM) inläsningar – med många språkfel, konstiga biljud och till och med snarkningar. För det tilldelades han myndighetens eget pris 2021, vilket gav en humoristisk knorr som liknar den han själv ofta använder i sitt arbete.

För att på ett enastående pedagogiskt, okonventionellt och humoristiskt sätt gång på gång belysa samhällets förtryck och diskriminering tilldelas Finn Hellman STIL-priset Hjärter Ess 2021. 

Juryn för STIL-priset:

Hans von Axelsson, Myndigheten för delaktighet, Karolina Celinska, DHR, Bengt Elmén, STIL, Jonas Franksson, ordförande i STIL, Claes Hultling, Spinalis och Veronica Kallander, STIL.

Prisutdelningen:

Utdelningen streamas på STILs Facebooksida måndagen den 6 december klockan 19-20.30.

Programmet är fullspäckat med innehåll. Det blir samtal med Anna Quarnström, förra årets STIL-prisvinnare och en intervju med Emma Åstrand och Tobias Holmberg om Full rulle och historieprojektet Pionjärerna! Därefter delas STIL-priset ut och pristagaren intervjuas.

Artikel uppdaterad:
2022.12.09