Emmas sommarreflektioner - 14 juli

Onlineaktivism – eller politik som sker online – är alltså temat för denna veckas Crip Camp. Först var min spontana tanke att jag har absolut noll att säga på ämnet. Dels så har jag aldrig riktigt känt mig hemma i aktivistbegreppet och dels skulle jag kanske inte beskriva mig som vare sig en klockren opinionsbildare eller någon särskilt flitig användare av hashtags. Mycket av det som utgör en onlineaktivist känns med andra ord aningen främmande. Men å andra sidan…

Konstaterade vi inte så sent som i förra veckan att funkisen alltid är politisk? Att vi alla är politiska djur och Funkisen kanske till och med mer så? Bara det faktum att jag skriver den här bloggen är väl i sig ett bevis på att jag tillhör arten Funkis (med versalt F). Att jag dessutom utgör den ena halvan av podden Full rulle – vars enda fokus är att totaldissekera allt vad funktionsmaktordningen säger och står för – talar kanske ännu mer för denna tes. Och zoomar jag sedan ut unset mer ser jag direkt att min teori om att inte tillhöra onlineaktivisterna är rätt och slätt falsk. Jag har #DistinguishedDisabled som en frekvent använd tagg om mig själv på min Tumblr – bara en sådan sak! (Och att jag jobbar på STIL. Kom igen Emma, anamma ditt uppkopplade zoon politikon!)

Men nog om mig. För är det inte fruktansvärt ointressant med individperspektiv ändå? Vårt fokus bör vara samhället i stort, inte en av miljontals Funkisar som pillar sig i naveln och vill reda ut sin egen agenda. Och det är just precis här som onlinepolitik blir så intressant! Helt plötsligt vidgas rummen. Trösklarna blir lägre för vem som får ta plats och kan höras. Likafullt som det såklart kan vara farligt, finns det även något förlösande fantastiskt i det. Vi lyssnar inte längre bara på personer med mandat – eller snarare: mandaten ser numera annorlunda ut. Brinner du för något kan du nå ut, oavsett om du befinner dig på barrikader eller i din bästa fåtölj. Världen har blivit mindre, samtidigt som det politiska rummet har expanderat. Och hur stavar vi till det? Svar: TILLGÄNGLIGHET (versalt).

Emma Åstrand

Artikel uppdaterad:
2020.07.14